Spring til indhold

Økonomisk sund fornuft

Herunder er opstillet forskellige scenarier, der illustrerer, hvorfor det er sund fornuft at bygge nyt.

1. Bygge nyt rådhus - Borgernes Hus

Der er afsat en anlægsramme på 141,5 mio. kr. i årene 2020-2023. For de penge skal der opføres nyt hus, det nuværende skal rives ned, og der skal etableres parkeringspladser på Valdemarsgade 43.

Investeringen tjener sig hjem over en årrække via en besparelse på 6 mio. kr. årligt på drift af nuværende rådhus og administrationsbygningen i Langebæk. For eksempel på varme, vand, el, ejendomsskatter og vedligehold. Desuden sparet kørsel.

Derudover er det vurderingen, at et salg af administrationsbygningen i Langebæk vil indbringe ca. 4,6 mio. kr. Samtidig vil kommunen spare lejeudgifter til Ungecenteret på Rådhustorvet, hvilket vil frigive 6,4 mio. kr. i 2024 (deponeret beløb).

2. Renovering af nuværende rådhus

Hvis det nuværende rådhus skal totalrenoveres vil det skønnet koste op mod 80 mio. kr. i 2021-priser.

Beløbet består af følgende poster.

I 2020 blev en totalrenovering vurderet til at koste ca. 56 mio. kr. Grundet den nuværende markedssituation skønnes dette at være steget til ca. 66 mio. kr. i 2021-prisniveau.

MOE har i 2014 gennemført et prisoverslag for kommunen, der i 2020 er valideret. Den investering kan maksimalt løfte energimærket i rådhuset til B, forventeligt C, hvilket er langt fra niveau A2020, som et nyt rådhus vil få. Det nuværende rådhus har energimærke E. 

Selve renoveringen af rådhuset vil skulle igennem en udbudsproces og ligeledes skal der sikres hensættelse af budget til øvrige bygherreomkostninger (f.eks. miljøundersøgelser, forsikringer mv.). Det vil samlet skønsmæssigt kunne løbe op i rådgiverudgifter på minimum 10 mio.kr.

Hertil skal lægges Arbejdsmiljøcentrets opmærksomhed på, at der ved evt. renovering skal tages hensyn til Asbest og PCB.

Derudover skal administrationsbygningen i Langebæk renoveres for ca. 4 mio. Der er primært tale om udskiftning af tag og tagkonstruktion.

Hvis der vælges en renovering, skal Rådhustorvet fortsat lejes. Ved nybyggeri frigives 6,4 mio. kr. i 2024. Et beløb, der er deponeret til husleje.

Renovering medfører også, at der ikke opnås en række driftsbesparelser på blandt andet kørsel og bygningsdrift, der samlet er opgjort til ca. 6 mio. kr. pr. år.

3. Renovering af nuværende hus inklusiv tilbygning

Det koster som beskrevet ovenfor ca. 80 mio. kr. at totalrenovere det nuværende rådhus.

En løsning, hvor der bygges til det nuværende hus for at give samme kapacitet som et nyt rådhus, er estimeret til ca. 63 mio. kr. på baggrund af prisoverslag fra MOE fra 2014. I alt vil det altså koste min. 143  mio. kr. at gennemføre dette alternativ til et nyt rådhus.